Seewurfel

Desarrollo de uso mixto

Zurich

Seewurfel  

Seefeldstrasse 27

8008 Zurich

Suiza 

  

PROYECTO: 

Área por planta:  11`950 m2

Volumen Edificio: 38`800 m3

Finalización obra:  Mayo 2005

  

SERVICIOS:

  • Investigación y desarrollo
  • Servicios arquitectónicos completos tanto construcción como interiorismo
  • Diseño de zonas de trabajo

The eight apartment and office buildings are situated close to the town centre of Zurich and offer stunning views of the lake and surrounding cityscape. The project regenerates a former industrial site into a new attractive centre for working and living and integrates itself harmoniously into the existing historic fabric of the area. Seewurfel was awarded the RIBA World-Wide Award 2005 by the Royal Institute of British Architects.

CONCEPT

The project Seewurfel (meaning ‘Lake Cubes’) is based on a concept of piazzas that were created by the careful positioning of the eight buildings. The individually landscaped piazzas and external spaces create a variety of different environments to be used and enjoyed by Seewurfel occupants and their neighbours.The exceptional quality of the project lies in the balance achieved between the unique modern architectural language of the development, the individual identity given to buildings by avoiding uniformity and the harmonious way in which the project integrates into the historic fabric of the neighbourhood. This was achieved by creating buildings that were designed to be different in shape and size, while applying the same principles to details such as windows, cladding, entrances and staircases. A system of layering and framing, reflecting that of historic neighbouring buildings, was used to create depth and give structure to the facades.  Based on these concepts, the plan and size of each building was individually determined by its function, the orientation of windows according to views over the lake, the external piazzas, and the relationship to the neighbouring buildings.

FACADES

The concept of materials for the cladding develops further the principles of individuality and integration. For the closed facades, rain-screen cladding with two different materials was used to accentuate the concept of interpenetrating and projecting volumes.The strong colour and texture of the timber-glass panels, together with the soft, moving reflections on the glass, create a human ambience of lightness and warmth in the piazzas between the buildings. The constant play of light and colour, together with the seasonal changes of trees and foliage of the landscaped piazzas, create an all-year-round inspiring environment for tenants, inhabitants and neighbours. The timber-glass panels also facilitate a subtle and harmonious connection with the neighbouring brick facades and timber-framed buildings.

INTERIORS

The lower three floors of each building contain office space and the upper two floors are used for luxurious maisonette apartments.  The architectural principles established by the building’s exterior flow from the outside to the inside, developing a holistic design concept.  All eight apartments are individually arranged but follow the same design details.  Flexible and individually usable space has been created around fixed volumes containing bathrooms and utility-rooms.  The continuity of timber, glass and fair-faced concrete from the exterior to the interior, enhances the play of colour, texture and light.  This together with the high level of fine and precise detailing and quality workmanship creates a soothing, luxurious living environment.

ECOLOGY

The Seewurfel development complies with the highest Swiss standards for energy efficiency (Minergie) and uses a geothermal heat pump system for environmentally-friendly heating and cooling.